lördag 24 juli 2010

Update

Okej, sjukt ointressant, men apropå de långa grymma kommentarerna i det föregående inlägget: jag HAR restless legs. Fick det under graviditeten och det kommer tillbaka igen då och då och det är så himla himla obehagligt. Hemskt. Ja, det finns hemskare saker att drabbas av, SÅ KLART. Men fan vad jobbigt det är.

9 kommentarer:

Lisa sa...

Min kille har restless legs och påstår att det funkar att ställa sig upp och skaka benet ordentligt en stund (tror t o m han gör ett visst antal skakningar, typ 100, kanske har själva koncentrationen och räknandet en viss effekt..). Ser helt bisarrt ut när jag vaknar på natten ibland och han står och håller i sig i dörrkarmen och skakar ena benet, men funkar det så funkar det. Han säger också att kaffe och alkohol gör problemen värre.

Shit förresten vad folk kunde mycket om sömntabletter i förra inlägget, bra info att ha till hands! Ligger säkert mycket i Linna J:s tips också, jag har börjat sova bättre sen min unge lärde sig cykla (och jag måste springa som en galning bredvid/efter).

Popmorsan sa...

mm. jag lever lite på cigg och kaffe just nu. rör mej minimalt. självklart relaterat. men vi kan flyga till månen, jag måste få kunna göra ovanstående OCH sova, blir tokig.

Anonym sa...

Ännu en lång kommentar om sömn, men jag kan det här bättre än de flesta och hoppas jag kan hjälpa dig lite.

Alltså, har man inga sömnproblem kan man kanske sova OK och leva på cigg + kaffe ett tag. Men har man såna sömnproblem som du beskriver, att du ligger vaken flera timmar, så kan jag säga till 99,9% att det inte kommer att funka. Tillfälligt kanske, med sömnmediciner. Men tänk på att ingen har forskat om långtidsanvändning av några sömnmediciner, bara om kortare perioders användning. Så ingen vet vad det får för effekter om man tar sömnmediciner längre än i några veckor.

En kortare "kur" med sömnmedicin varje natt i 2-3 veckor kan bryta mönstret för många, men om det inte skulle funka för dig, kräv att du får psykologisk behandling istället.

Oavsett hur du gör med medicin, SLUTA LIGG VAKEN I SÄNGEN. Det är verkligen jätteviktigt! Ju mer du ligger där och tankarna snurrar, desto större risk att sömnproblemet fortsätter eller blir värre. Det blir en koppling mellan sängen och att ligga vaken och tänka, istället för att sängen är en plats där man sover. Gå upp och sitt nån annanstans tills du känner att du nästan somnar. Det är superjobbigt, men det viktigaste du kan göra för att förebygga kronisk insomni. OBS trött och sömnig är inte samma känslor. Man kan vara hur trött som helst men inte sömnig för det.

Säni sa...

usch hatar restless legs, jag blir av med mina genom att duscha dem i askallt/svinvarmt vatten omväxlande och sen springa på plats några minuter. Sen snabbt i sängs innan det kommer tillbaka haha. Verkligen kaffe och alkohol innan sängdags får vilken sömn som helst att bli uppfuckad. läste någonstans att om man dricker sprit innan man lägger minskar REM sömnen och man kan sova hur länge som helst utan att bli riktigt utvilad, blöh!

Anonym sa...

har också restless legs, prova att äta järntabletter och magnesium. fattas det i kroppen kan det ge såna symtom. det är fysiologiskt bevisat och alltså inget naturläkemedelhokuspokus.
och drick inte kaffe på kvällen, kan inte sova om jag dricker kaffe efter typ kl fem på eftermiddagen.

K sa...

Kan det inte bero på Kaliumbrist? Ät lite bananer...det kan fungera har jag hört. Verkar urjobbigt, har ett par bekanta som lider av samma sak. :(

Anonym sa...

Såhär: om du har sömnproblem, skippa alkoholen. Den gör bara att du vaknar när det börjar gå ur kroppen. Ät ordentligt och rör på dig. Testa en självhjälpsbehandling för sömnproblem på internetpsykiatrin eller apoteket. Ta sömnmedel under begränsad period om det behövs, men undvik om du kan med tanke på att det då kommer bli en strategi för att lösa problemet även i framtiden.

Ika sa...

Jag har haft restless legs under de perioder som jag haft svår B12-brist. Som flera här har påpekat så hänger det ihop påp något sätt med järn och B-vitamin. Köp tillskott på Apoteket, mycket enkelt. Jag fick i och för sig injektioner, men legsen försvann och har inte återkommit så länge jag tagit mina tabletter och hållit mig på bra nivåer. Kram.

Rebecka sa...

Jag har också problem med det och det enda jag tycker funkar är spikmatta. Låter så jävla bogus men när det kryper kryper kryper lägger jag benen (vaderna) på mattan, tvingar dem att ligga kvar genom det läskiga och sen går det över.