lördag 19 september 2009

Desperate housewife

Jag undrar lite om krukväxter. Jag brukar köpa tre ungefär varje år och sen när de dött ca ett år senare så köper jag nya. Nu har jag fyra ynkliga rackare som faktiskt överlevt i 24 månader, och jag har inte hjärta att slänga dem trots deras patetiska uppsyn. Jag måste plantera om dem eller hur? Krukorna börjar kännas för små och jorden är liksom VÄLANVÄND, så att säga. Plus att rotsystemet verkar ha dubblerats och liksom "käkat upp" jorden. Fråga: hur planterar man om. Tänker så här: rycka upp plantan, ruska av, köra ner den i ny större kruka med nyinköpt mysfuktig jord. Klar. Är det så man gör? Och detta undrar jag också, var håller man till? Jag har nåt minne av att morsan duschade våra krukväxter i badkaret när jag var liten. Ahmen hej stopp i avloppet?

6 kommentarer:

I sa...

Balkongen eller ute på gården brukar vi köra på när vi fixar balkongen varje år...sen dör ju iofs allt efter någon månad så jag kanske inte är rätt person att ge råd.

Våra växter, ständigt dåligt samvete. Har sånna jag inte planterat om sen jag bodde på skeppargatan, men de verkar ju överleva bra ändå.

KatBat sa...

Bata att skaka av över en pappeskorg, förslagsvis i köket. ner i större kruka, mer jord i. Vattna. Låt växten mysa. Färdig!

Karolina sa...

stopp! hejda dig! jag tror du är på väg att begå ett misstag. blomman ska vila nu och inte ha ny jord och näring-fix på hösten. plantera om på våren (eller typ februari). kan du beskriva närmare vad det är för typ av blomma? tjocka blad, tunna blad, vad för stam, blommar den? jag lägger tidningar under men det hjälps inte man måste ändå dammsuga efteråt. så egentligen, varför gör jag det inte direkt på golvet? vara på innergården är ett alternativ jag funderat på men aldrig prövat.

J sa...

Bre ut dagstidningar på diskbänken (plocka bort allt annat från diskbänken, typ bestickkorg, diskställ, disk). Knacka ur plantan ur gamla krukan, skaka/pilla försiktigt bort lös torr jord. Huvudregeln är nog att man bara ska ta bort det som är löst och hyfsat lätt att pilla bort, resten av jorden får följa till nya krukan.
I botten på den nya krukan kan man lägga en krukskärva eller en liten bit tidningspapper.
Fyll nya krukan med lite jord i botten och längs väggarna, ner med gammal planta och fyll på med jord.
Har för mig att man kan ha låtit den nya krukan stått tom i vatten en stund så den sugit upp lite vatten.

Packa inte jorden för löst i nya krukan, och låt inte jorden gå för högt upp *översvämning när du sen ska vattna*.

I badkaret ställer du bara växterna när du ska duscha dem, typ nån gång i halvåret kanske?

Good luck

Fundera grönt sa...

Jag tycker du kan plantera om nu om du vill. Gör som beskrivet ovan av J. Tidningspapper i köket funkar fint. Jag duschar mina ibland i badkaret. Blir inte stopp, man häller ju liksom inte ut jorden ... utan duschar dem bara. Prova dig fram till din modell!

Popmorsan sa...

tack för tipsen! ska göra som ovan beskrivet. *nån annan dag* *orkar inte i dag* *eller imorgon* *förmodligen aldrig* *köper nya* *asterisktokig*