måndag 1 mars 2010

Jag har en efterlysning på en man, han var här igår kväll, jag blev kär igår kväll

Blev jag ju inte, men det var en EE (som kan vara man, kan vara kvinna) som påpekade att min räfflade tunga (se bild i inlägg nedan) kan vara tecken på att jag spänner käkarna om nätterna och det kan leda till spänningshuvudvärk etc etc och TJENA, DET ÄR JU EXAKT SÅ. Elskade EE (eller valfri annan som vet), hur blev du av med skiten? Senast i morse vaknade jag helt outsövd och med lite lite flatare tänder än vad jag hade igår kväll. Huvudet värker och det gör ont bakom ögonen. Man kan spela ping pong med axlarna, det har man kunnat i flera år. Detta har pågått så länge att jag tycker detta är mer normaltillstånd än något annat, men something has got to be done. Fem Treo i veckan känns som fyra för mycket. Hur botar man käkar? Alternativt tungor?

15 kommentarer:

Maija sa...

http://sv.wikipedia.org/wiki/Bettskena

(Min mamma är tandläkare)

Schmarro sa...

ja men emelie, en bettskena på det där så får du behålla tänderna lite längre.

Mary sa...

Bettskena är världens bästa grej. Dyrt givetvis men väl värt pengarna, jag sover aldrig utan min. Slipper huvudvärk och käkont och alles. Perfekt.

Em sa...

Min bror gick till en tandläkare som filade ner några ojämnheter på hans tänder och TADA! No more ont i huvudet (själva filandet var helt smärtfritt också tydligen). Så ett besök hos tandis är nog en bra idé.

sabulous sa...

En till rost for bettskena! Ja gnisslar tander pa natten o hade bitmarken hela insidan av kinderna o jatte ont i kakar o huvud/nacke/axlar. Fick bettskena o vips vart de bra! (sen hade jag jattetur och fick min gratis, men andock!)

Johanna sa...

Jag har likadan räfflad tunga. Och ja, bettskena är tydligen lösningen.

Och det är INTE tungcancer, som jag först trodde. Ehe.

Kajsa sa...

Det störiga med bettskenan är ju när man lyckas ta ut den i sömnen. Det undermetvetna säger nej, för det är ju faktiskt riktigt obehagligt, skaver och har sig. Så skaffa en som man kan kedja fast på nåt sätt.

Anonym sa...

Jag fick min bettskena i torsdags! Min tandis sa att man helt slutar gnissla och att huvudvärken försvinner. Hon sa dessutom, till min stora förtret men mycket bra för dig antar jag, att det finns en ny försäkring som ger dig bettskenan gratis - om du inte haft en historia med gnisslande tänder. Det har jag, därav förtretet och ett hål om 2800 kr i min plånka.

Hursom, skaffa en nu. Hett tips.

Hanna sa...

Vet du, det är inte för att du biter ihop! Eller jo, det också men allra mest för att du pressar tungan mot gommen hela tiden. Jag gör också det och måste träna på att slappna av i käkarna, släppa ned tungan.

Bettskena kan säkert hjälpa, men för mig räckte det att bli medveten om det, att försöka tänka på det och slappna av. Och att gå på en bra massage emellanåt (ibland bättre än terapi).

Hanna sa...

Ok, här kom jag och ställde en diagnos, menade inte det.

C sa...

Bruxism kallas det.

http://mesh.kib.ki.se/swemesh/show.swemeshtree.cfm?Mesh_No=C07.793.099

Anonym sa...

sjukgymnast och snällträning för axlar och nacke!

Anonym sa...

Jag hade också det där problemet, och min tandis sa att det fanns två vägar, antingen lärde jag mig att slappna av på dagarna, vilket kanske skulle hjälpa även på nätterna, eller så var det bettskena. Bettskena lockade inte, så jag kämpade gärnet för att lära mig slappna av. I början resulterade det i en del dreggel, men det var det värt. För nu är jag nästan alltid bra, och kommer det nån gång tillbaks så vet jag hur jag ska tackla det, och brukar bli bra på ett par dar.

Anonym sa...

ahh, mina tips, botox i bekymmersrynkan plus bettskena. Botat min spänningshuvudvärk helt (och minimerat migränanfallen till max 2 /år..så värt!

EE (som är en tjej) sa...

Jag håller delvis med Hanna. Det har blivit mycket bättre sedan jag blev medveten om att jag pressar ut tungan och försöker tänka på det i vaket tillstånd. Dock, biter i alla fall jag ihop käkarna så mycket under nätterna att det leder till tandvärk. Tandläkarn säger bettskena. Jag vägrar...