torsdag 11 mars 2010

Vabbar lite

På väg till Ringens Vårdcentral, Hanna har hostat sej igenom två nätter och på vilan på dagis fick hon ligga i ett eget rum för hon väsnades så mycket. *social paria* Så nu blir det operation Cough removal innan det ärrar henne för livet detta.

6 kommentarer:

Anonym sa...

förskolan, förskolan, förskolan heter det tusen gånger om. sorry men kan bara inte med ordet dagis längre, trettio år efter att daghem blev förskola.

Schmarro sa...

kan inte nån förklara för en som är helt oupplyst vad syftet är, med förskola i stället för dagis? är det att dagis låter för oseriöst när det faktiskt är utbildade pedagoger som gör jätteviktiga jobb på en barnens SKOLA eller? obs inte ironisk fråga, jag vet fan inte.

Popmorsan sa...

inte jag heller. jag bara lämnar min dotter där. obs, är inte heller ironisk.

Karin sa...

Jag tror att det ar som Schmarro sager. Lite som att man ska saga lokalvardare istallet for stadare. Men dagis ar ju ett mycket battre ord, sa jag hajar inte grejen. Hoj lonerna for dagisperonsalen istallet for att tjafsa om ord! Da fixar man statushojning av yrket, pa riktigt. Tror jag iallafall.

Cissi sa...

Det heter förskola, för att det nu är en pedagogisk verksamhet med läroplan, precis som resten av grundskola och gymnasium. En läroplan med utvecklingsområden och riktlinjer.

Det heter förskola för att de som är förskolelärare har en högskoleutbildning bakom sig på 3,5 år där de utbildar sig till pedagoger för just dessa åldrar.

Det som tidigare var daghem, dagis, och en plats där man lämnade sina ungar för att man själv skulle kunna jobba, är nu alltså en verksamhet som pedagogiskt är utformad för barnen. Där pedagogerna har medvetenhet om olika förutsättningar för barns lärande, om genus, om grupppsykologi, om olika utvecklingsstadier, samt en mängd olika teorier, och praktisk erfarenhet kring barns lek.

Fantastiskt va? Att det där stället där man bara lämnar sin unge på morgonen, dessutom är en så väl utformad verksamhet, där hon både kommer att utvecklas och ha kul på samma gång under fantastiska förutsättningar.

annalin sa...

Bra där, Cissi, nu fattar förhoppningvis alla att det är skillnad för att det skett en utveckling.

Fast det skulle vara ännu enklare att säga "förskola" om det verkligen fanns BÅDE förskolor OCH dagis, alltså olika syften.

Jag började inte förskola förrän jag var 6 år, antar att det är motsvarande till dagens sexårsklass/årskurs noll.
Men jag gick hos en dagmamma, vet inte om barn gör det längre, verkar ovanligt här i Sthlm iallafall.
Är barnet garanterade samma genus/grupppsykologitänk hos dagmamma? (jag hade inget som helst pedagogiskt under mina dagmammeår på 80talet. Jo att man får SKÄLL om man råkar rita på duken.)

Nej men ärligt, jag tänker att det som lärs ut på förskolan trots allt inte kan vara oumbärligt eftersom det inte är obligatorisk närvaro...
Fast jag hyser djupaste vördnad för min dotters montessorrifröknar. Shit vilken koll de har på allt.