söndag 28 januari 2007

när du hör ett *bing* är det dags att vända blad

jag och min kille lyssnar på "loranga, dartanjang och mazarin" och sorterar upp våra flyttkartonger. det är en fin syssla att göra tillsammans under tystnad, endast bruten av ett fniss då och då. det är en man som heter toivo pawlo som läser historien, en man vars röst mest känns igen som berättaren i julaftonsklassikern "karl-bertil jonssons julafton". när jag var liten var jag helt besatt av sagor på band, både vanliga och de som hade en bok till och ett pling i handlingen när man skulle vända blad. jag har alltid varit väldigt otrygg och som liten var jag livrädd för att somna, eller snarare livrädd för att INTE kunna somna, och värst av allt var rädslan över att vara ensam vaken i huset. jag minns ännu skräcken när jag hörde föräldern borsta tänderna och inse att jag aldrig skulle hinna somna först. då hjälpte kassettband med "tintin i hajsjön" och sagor om sune lästa av anders och sören. jag tror jag lyssnade på de här banden ända tills jag var tolv, tretton år och jag kunde vartenda ord utan och innantill, varenda frasering. hade jätteproblem med att sova över hos kompisar, slutade alltid med att jag började grina och blev hemskjutsad. jag är fortfarande rädd för att somna ibland. när tankarna blir en övermäktig eller när jag bara tror jag ser dead people i hallspegeln. halleluja för tv:n och "CSI"-repriser. de hjälper mej att känna mej normal.

5 kommentarer:

odenplan.nu sa...

Correct me if I'm wrong..men visst är det väl ändå en store Tage Danielsson himself som är berättarrösten på Karl-Bertil? Toivo Pawlo gör pappa Tyco om jag inte missminner mig.

När vi är inne på sagor...Dunderklumpen...måste ju vara förra århundradets sagoband numero uno. Missade du honom?

Carolyna sa...

eller lyssna på songs for the young at heart. tindersticks barnskiva. kom till redaktionen din sista dag där, tror jag. jarvis och bonnie p billy och belle-murdoch mfl läser sagor och sjunger små visor. stillsamt och SJUKT fint.

popmorsa. sa...

hmm. du har säkert rätt om pawlo, jag drog en wikipedia på honom bara. missade klumpen. tintin var the shit. älskade den med svamparna på den där ön i havet. mystiska stjärnan tror jag det var.

carro: vi har den! den är jättefin. fin fin fin.

odenplan.nu sa...

Min bror var Tintin...jag var Dunderklumpen. Han kan fortfarande brista ut i sånger från sina Tintinkasetter...det är rätt rart. Rart är ordet tror jag.

Anonym sa...

Åh, loranga-bandet är fantastiskt. Jag tror jag kan nästan alla toivo pawlos betoningar och fraseringar från det bandet, de är så BRA!